26 октомври  | 19:30 ч. | Радио Пловдив Концерт на Димитър

...
26 октомври  | 19:30 ч. | Радио Пловдив
Концерт на Димитър
Коментари Харесай

#9 Plovdiv Jazz Fest: бутиков и камерен


26 октомври  | 19:30 ч. | Радио Пловдив

Концерт на Димитър Бодуров трио

Димитър Бодуров, Михаил Иванов, Борислав Петров

*Предварително събитие към Plovdiv Jazz Fest, част от съпътстващата стратегия на фестивала

27 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „ Борис Христов “

Концерт на Das Weltschmerz Duett (България)

Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров

Специален посетител – Мартин Ташев

Концерта на Джулиан Лаж дуо (САЩ)

Билети: https://shorturl.at/abwU7 (билетът е общ за двата концерта)

28 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „ Борис Христов “

Концерт на Волфганг Мутшпил (Австрия)

Концерт на Шико Пинейро квартет (Бразилия)

Билети: https://shorturl.at/svCKU (билетът е общ за двата концерта)

29 октомври | 20:00 ч. | Дом на културата „ Борис Христов “

Концерт на Франческа Тандои квартет (Италия)

Концерт на Джоуи Калдерацо трио с присъединяване на Мигел Зенон (САЩ)

Билети: https://shorturl.at/pBIQV  (билетът е общ за двата концерта)

Grand Pass | 27-29 октомври | Дом на културата „ Борис Христов “: https://shorturl.at/dftHR

През последните девет години сцената на Plovdiv Jazz Fest е част от маршрута на международните турнета на някои от най-големите имена в джаз музиката, само че също по този начин и някои от най-активните и забавни млади актьори. Деветото издание на Plovdiv Jazz Fest ще резервира тази традиция.

От 27 до 29 октомври ще прозвучи музиката на актьори от България, Съединени американски щати, Италия, Австрия и Бразилия. Директорът на Plovdiv Jazz Fest Мирослава Кацарова споделя: „ фестивалът се оформя като прекрасен, логичен празник на джаза – камерен, бутиков фестивал, където музиката се слуша и се чува. “

Основната стратегия на есенния джаз фестивал още веднъж ще бъде в Дом на културата „ Борис Христов “ . Всяка фестивална вечер ще включва два концерта и ще стартира в 20:00 ч. Програмата на деветия Plovdiv Jazz Fest слага акцент върху инструменталния джаз, камерните концерти и китарата в джаза. Резултатът от тази композиция са шест концерта за три дни, съпътстваща стратегия, която ще включва още два концерта, показване на книга, концерт на най-младите в джаза и джемсешъни всяка вечер след главната стратегия.

Plovdiv Jazz Fest стартира на 27 октомври с Награда за повсеместен принос в джаз, която тази година ще бъде връчена на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко . Вечерта ще продължи с неговото дуо с пианиста Милен Кукошаров – Das Weltschmerz DueTT . Дуетът е основан при започване на 2016 година с желанието на двамата актьори да опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху тематики отвън общоприетия джазов репертоар. Шостакович, Чайковски, Пиацола, Ерик Сати, Джон Уилямс и Карлос Гардел са част от композиторите, чиято музика дуетът интерпретира. През април 2017 година излиза техният първи албум – „ ImproviSatie ”. В него са включени шестте Гносиена и трите Гимнопедии на Сати. Две години по-късно издават и втори албум – “Consequences ”. В него, дружно с творби на Рахманинов и Сати, са включени и шест техни авторски композиции. Концертът ще бъде със специфичното присъединяване на Мартин Ташев.

Вторият концерт в довечера ще бъде на друго дуо, което този път съчетава китара и контрабас. В Пловдив идва един от най-значимите джаз китаристи на актуалната сцена –  Джулиан Лаж , дружно с контрабасиста Хорхе Родер. Ню Йоркър назовава Лаж „ китарист от най-висока класа в импровизационната музика “.

Американският китарист и композитор е роден в Калифорния, живее и работи в Ню Йорк. Прекарва десетилетие изследвайки многообразните корени на американската музикална история. Лаж е фамозен със своята безупречна техника и импровизационна независимост, която просто няма граници. Той стартира да свири на 5-годишна възраст, а когато е на 8 свири с Карлос Сантана. Не доста по-късно по-късно Джулиан Лаж свири с музиканти от ранга на Пат Матини, Кени Вернер, Тутс Тилеманс и други Той има три „ Грами “ номинации за „ Най-добър джаз албум “ и „ Най-добър инструментален албум “. Като бендлидер  има 15 албума, а от 2021 година е музикант на Blue Note Records. Участва в планове на музиканти като Гари Бъртън, Джон Зорн, Тейлър Ейгсти, Нелс Клайн, Крис Елдридж и други Преподава в Музикалната консерватория на Нова Англия

Хорхе Родер от Перу, е добре прочут като един най-многостранните и експресивни контрабасисти в джаз през днешния ден. Съчетавайки симфоничното въображение с интимната лиричност на фолклорната музика, нападателната сила на суровия рокер с плаващата ритмична сензитивност на афро-перуанските корени, Родер откроява огромен набор от въздействия и майсторство.

28 октомври е напълно отдаден на китаристите . Вечерта ще стартира с лиричен и виртуозен соло концерт на един от философите на актуалната европейска джаз сцена – китариста Волфганг Мутшпил , актьор на ECM Records, чийто нов албум ще излезе на 29 септември. Мутшпил живее във Виена. Той е считан за един от най-влиятелните китаристи от своето потомство. Като дете Волфганг Мутшпил учи класическа музика и свири на цигулка, само че на 15 години открива любовта си към китарата. Учи в Музикалната консерватория на Нова Англия, по-късно и в Музикалния лицей „ Бъркли “. В продължение на две години е част от квинтета на Гари Бъртън. От средата на 90-те до 2002 година той живее и работи в Ню Йорк. Джазът го среща с актьори като Трилок Гурту, Юсу Н’Дур, Мария Жоао, Дейв Либман, Питър Ърскин, Гари Пийкок, Лари Гренадиър и доста други. Продуцира млади музиканти, а от 2004 година управлява програмата за китара в Музикалния университет в Базел. Мутшпил е и артистичен шеф на неповторимата интернационална едногодишна стратегия за интензивни музикални проучвания към Jazzcampus Basel. Проектите на Волфганг Мутшпил през последните години включват Friendly Travelers – дуото му с Браян Блейд и триото му с Лари Гренадиър и Крис Чийк. В албума му от 2016 година “Rising Grace ” към Блейд и Гренадиър се причисляват Брад Мелдау и Амброуз Акинмусир, а по-нататък музикантите ще свирят дружно като част от квинтета на Волфганг Мутшпил.

Израснал в Сау Пауло, Шико Пинейро стартира да свири на китара, когато е едвам на 6 години. На 14 към този момент работи интензивно и скоро разнообразни бразилски и задгранични музиканти стартират да го канят за колаборации. През 2002 година той основава лична група и издава първия си албум “Meia Noite Meio Dia ”. През 2010 година излиза неговият четвърти албум, в който вземат участие гост-артисти като Даян Рийвс и Боб Минцър. Междувременно към появяването на петия му албум, Шико Пинейро е избиран три пъти за изгряваща звезда в категория „ Китара “ на списание Downbeat, дружно с Джулиан Лаж, Питър Бърнстейн и Адам Роджърс. Шестият албум “City of Dreams ” е номиниран за „ Грами “ през 2021 година за „ Най-добър латино джаз албум “. Шико Пинейро е взел участие в планове на Пласидо Доминго, Брад Мелдау, Кърт Елинг, Дейв Грусин, Данило Перес, Боб Минцър, Хърби Хенкок, Браян Блейд и доста други. В Пловдив той идва със своя квартет.

Последната вечер на Plovdiv Jazz Fest – 29 октомври, е времето на пианистите! Началото на довечера ще стартира с виртуозната и млада италианска пианистка и певица Франческа Тандои , която от ден на ден набира известност на интернационалната джаз сцена. Тандои приключва Кралската консерватория в Хага, а по-късно и Университета по изкуства „ Кодартс “ в Ротердам. За няколко къси години към този момент е заслужила интернационално самопризнание и през днешния ден тя свири в някои от водещите театри и клубове в Съединени американски щати, Индонезия, Индия, Япония, Южна Африка и съвсем на всички места в Европа, както и на джаз фестивали като North Sea Jazz, Umbria Jazz, Cork Jazz, Breda Jazz, Amsterdam Arena Stadium и други Сътрудничи си с музиканти като Скот Хамилтън, Филип Харпър, Джейсън Браун, Дарил Хол и мн. други

Plovdiv Jazz Fest ще приключи с концерт на един от най-изящните пианисти през днешния ден – Джоуи Калдерацо . С 15 албума като водач, Калдерацо е партнирал на музиканти от ранга на Майкъл Брекър, Бранфорд Марсалис, Джак Де Жонет, Дейв Холанд. Първоначално Джоуи Калдерацо е типичен пианист. Той отхвърля стипендия от колежа „ Бъркли “, изоставя манхатънското музикално учебно заведение, с цел да се гмурне в историята на джаза и неговите герои. През 90-те той печели славата на смел и определящ новото джаз потомство пианист. С опита и познанието Калдерацо изследва границите на импровизацията, класическия джаз, постбопа.

Американският пианист свири със своето трио от дълго време, само че в Пловдив той ще дойде и с един от най-интересните саксофонисти и композитори в света на джаза Мигел Зенон, разгласен за джаз композитор на годината от Асоциацията на джаз публицистите в Съединени американски щати и 11 пъти номиниран за „ Грами “.

Тази година Plovdiv Jazz Fest ще има авансово събитие, което ще бъде част от съпътстващата стратегия на фестивала. Концертът на триото на известния пианист Димитър Бодуров ще бъде на 26 октомври от 19:30 ч. в Радио Пловдив. Характерно за групата е динамичното взаимоотношение на пиано, контрабас и барабани. Джаз триото е мощно повлияно от националната музика и класическата комбинация. Роден в България, живеещ в Амстердам, джаз пианист Димитър Бодуров остава удивен от фолклора на родната си страна, само че въпреки всичко триото му звучи безпогрешно модерно.

Билетите за всички концерти са в към този момент са в продажба в мрежата на Eventim .
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР